Slovenski duhovnik o pedofilih: Če se bodo spokorili, lahko pridejo v nebesa

Foto: EPA Fotografija je simbolična.
Foto: EPA Fotografija je simbolična.
Preiskavo pedofilije na Poljskem vodijo Vatikan, poljska cerkev in posebna državna komisija, ki pa ji Cerkev ni posredovala vseh potrebnih dokumentov.
Oglej si celoten članek

Za skoraj tretjino prijavljenih primerov pedofilije na Poljskem od leta 2017 do 2020 so odgovorni duhovniki, je v torek sporočila poljska državna komisija za preiskovanje pedofilije. V tem obdobju so zabeležili 345 primerov, pri sto primerih so kot storilci kaznivega dejanja navedeni duhovniki, poroča AP. Komisija je pri sto primerih državnemu tožilstvu posredovala 55 zahtev za preiskavo, 36 pa v zvezi z neprijavljanjem pedofilije.

V 35 odstotkih primerov pedofilije so sicer storilci družinski člani žrtve.

Državna komisija za preiskovanje pedofilije je bila ustanovljena leta 2019 in od takrat od Cerkve niso prejeli zahtevane dokumentacije, so se pritožili medijem. Čeprav so jim zagotovili pripravljenost za sodelovanje, se to ni uresničilo, je dejal predsednik komisije Blazej Kmieciak.

V letu dni Vatikan kaznoval osem poljskih škofov

Poljska cerkev sicer ločeno od države preiskuje primere pedofilije v cerkvenih vrstah, vzporedno preiskavo pa vodi Vatikan. V letu dni je Vatikan kaznoval osem poljskih škofov zaradi prikrivanja duhovniške pedofilije, vključno s prepovedjo izvajanja cerkvenih obredov.

Sveti sedež zdaj nadaljuje preiskavo prikrivanja primerov pedofilije v poljski cerkvi, je poročal AP. Preiskujejo tudi upokojenega krakovskega nadškofa, kardinala Stanisława Dziwisza, ki je bil osebni pomočnik pokojnega papeža sv. Janeza Pavla II, ker naj poročil o pedofiliji ne bi jemal dovolj resno.

Papež Frančišek je odstop škofa Zbigniewa Kiernikowskega konec junija sprejel po preiskavi Vatikana glede škofove "malomarnosti" v primeru duhovnika, ki je zlorabil mladoletnika.

Prijave so vložili oškodovanci, njihove družine, drugi duhovniki in novinarji

Le nekaj dni po tem, ko je Vatikan objavil, da preiskuje obtožbe zoper upokojenega poljskega kardinala Kiernikowskega, je katoliška cerkev na Poljskem objavila poročilo, ki dokazuje, da se resno bori proti spolnim zločinom duhovščine. Po drugem poročilu poljske cerkve o pedofiliji so od leta 2018 prejeli 368 novih tožb zaradi spolne zlorabe mladoletnikov, ki jih je od leta 1958 storilo 292 duhovnikov. Približno polovica se nanaša na otroke, mlajše od 15 let.

Zaradi pomanjkanja verodostojnosti so zavrnili deset odstotkov tožb, v 50 odstotkih primerov se preiskava nadaljuje, 39 odstotkov tožb pa se je izkazalo za verodostojne. 

Prijave so vložili oškodovanci, njihove družine, drugi duhovniki in novinarji, poroča AP. Predstojnik katoliške cerkve na Poljskem nadškof Wojciech Polak se je ob objavi informacij o novih poročilih o pedofiliji v cerkvenih vrstah opravičil žrtvam in prosil za odpuščanje.

382 duhovnikov zlorabilo 625 dečkov in deklet

Prvo poročilo je poljska cerkev objavila marca 2019 za obdobje od 1990 do 2018. Poročali so o 382 duhovnikih, ki so zlorabili 625 dečkov in deklet. V obeh poročilih so navedena imena 42 storilcev.

Junija je nadškof Polak prosil za odpuščanje oškodovancev, pri čemer je opozoril, da samo številke ne izražajo razsežnosti spolne zlorabe mladoletnikov s strani nekaterih duhovnikov. Poljska cerkev poskuša z objavo teh številk v javnosti okrepiti svoj omajan ugled in zanikati, da desetletja molka o pedofiliji pomenijo, da so storilci uživali podporo Cerkve.

Zaslužimo si zaupanje javnosti, je dejal nadškof Polak, "ker je poljska cerkev dokazala, da njen notranji sistem odzivanja na vedenje v škodo mladoletnikov deluje".

Odziv slovenskega duhovnika: Če se bodo spokorili, lahko pridejo v nebesa

Na twitterju se je na poročila o pedofiliji na Poljskem odzval tudi slovenski duhovnik, iški kaplan Tadej Ložar. Po tem, ko je uporabnik zapisal, da bo v nebesih pogrešal veliko svojih kolegov, je Ložar odvrnil, da, ne more reči, kdo bo v nebesih. "Če se bodo spokorili lahko pridejo tja," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 12:46 2. Avgust 2021.

    Obsojenim pedofilom odrezat tiče. Druge kazni ni za to, je preveč blaga kazen, da še vedno binglja z njem naokoli.

  • 09:45 31. Julij 2021.

    Cerkev kot največja kapitalistična svetovna institucija se sama igra svoj pravni sistem. Pedofilija je kazniva po vseh zakonih in cerkev …

  • 07:38 31. Julij 2021.

    Najhuje je to , da je pedofilska vera uradna doktrina NSI in SDS!! Tega se zavedajte tisti, ki jih podpirate!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.