Poljsko čakajo volitve

Foto: Žurnal24 Za poljske volivce so najbolj pomembna gospodarska vprašanja. (Foto: EPA)
Na Poljskem se jutri pričnejo predčasne predsedniške volitve. Za mesto umrlega Lecha Kaczynskega se poteguje 10 kandidatov. Jaroslaw Kaczynski ni favorit.
Oglej si celoten članek

Volitve so bile prvotno načrtovane za letošnjo jesen, a so jih poljske oblasti prestavile na jutrišnji dan, po usodni letalski nesreči, v kateri je umrl dobršen del poljskega politično-vojaškega vrha, piše CNN.

Glavna kandidata za zmago sta brat dvojček umrlega Lecha Jaroslaw ter predsednik poljskega parlamenta Bronislaw Komorowski, ki po javnomnenjskih anketah vodi pred Kazcynskim. Zaradi tragične smrti predsednika ter nedavnih velikih poplav, ki so zahtevale prek 20 življenj, je bila predvolilna kampanja dokaj umirjena.

Vloga poljskega predsednika je zelo podobna vlogi slovenskega, saj ima predvsem reprezentativno vlogo, a vseeno lahko vlaga veto na zakonske predloge. Zmagovalni kandidat potrebuje več kot 50 odstotkov glasov, v nasprotnem primeru se kandidata z največjim številom glasov pomerita še v drugem krogu, ki bo pozno poleti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.