Svet
8 ogledov

Poljsko čakajo volitve

Za poljske volivce so najbolj pomembna gospodarska vprašanja. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Na Poljskem se jutri pričnejo predčasne predsedniške volitve. Za mesto umrlega Lecha Kaczynskega se poteguje 10 kandidatov. Jaroslaw Kaczynski ni favorit.

Volitve so bile prvotno načrtovane za letošnjo jesen, a so jih poljske oblasti prestavile na jutrišnji dan, po usodni letalski nesreči, v kateri je umrl dobršen del poljskega politično-vojaškega vrha, piše CNN.

Glavna kandidata za zmago sta brat dvojček umrlega Lecha Jaroslaw ter predsednik poljskega parlamenta Bronislaw Komorowski, ki po javnomnenjskih anketah vodi pred Kazcynskim. Zaradi tragične smrti predsednika ter nedavnih velikih poplav, ki so zahtevale prek 20 življenj, je bila predvolilna kampanja dokaj umirjena.

Vloga poljskega predsednika je zelo podobna vlogi slovenskega, saj ima predvsem reprezentativno vlogo, a vseeno lahko vlaga veto na zakonske predloge. Zmagovalni kandidat potrebuje več kot 50 odstotkov glasov, v nasprotnem primeru se kandidata z največjim številom glasov pomerita še v drugem krogu, ki bo pozno poleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.