Popis: Ste gej?

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
V novem popisu prebivalstva bodo hrvaške državljane spraševali tudi o spolni usmerjenosti. Več vprašanj o informacijski pismenosti.
Oglej si celoten članek
Popis bo statistični urad prihodnje leto izvajal tudi v Sloveniji, vendar drugače kot do sedaj. Namesto popisovalcev bodo uporabili obstoječe baze podatkov. Več o tem: Leta 2011 drugačen popis prebivalstva.

Ali ima vaše gospodinjstvo osebni računalnik? Imate priključek za internet? Znate na osebnem računalniku obdelati tekst, uporabljati elektronsko pošto in internet? Ste že kdaj delali? Živite v istospolni skupnosti? Ste brezdomec? To je nekaj novih vprašanj, ki jih bodo popisovalci postavljali prebivalcem Hrvaške med 1. in 28. aprilom, ko bo potekal nov popis prebivalstva. Tako kot pri nas, ga redno izvajajo vsakih deset let. Zadnjič so popisovali leta 2001.

Na popisni poli bo sicer skupaj 42 vprašanj, ki bodo vključevala osebne podatke, kraj bivanja, prebivališče v času rojstva in v zadnjih desetih letih, podatke o državljanstvu, narodnosti, maternem jeziku, veroizpovedi, izobrazbi, pismenosti in delovni aktivnosti. Več poudarka bo na informacijski pismenosti in opremljenosti gospodinjstev z osebnimi računalniki, prvič pa bodo Hrvate spraševali tudi o prometnih sredstvih, ki jih uporabljajo za vožnjo v šolo ali službo. Tiste, ki bodo odgovorili, da se v službo vozijo z osebnim avtomobilom, bodo povprašali tudi o sopotnikih.

Poleg zakonskega stana jih bodo spraševali o vrsti skupnosti, v kateri živijo, in sicer tako, da bodo lahko izbirali med naslednjimi odgovori: zakonska skupnost, izvenzakonska skupnost, istospolna skupnost in nič od tega. Postavljali jim bodo vprašanja o aktivnem iskanju službe, na novo pa se bodo lahko izrekli tudi za brezdomstvo. V popisu ne bo več vprašanja, kdo vodi gospodinjstvo, prav tako kot do sedaj pa se jim, če ne bodo želeli, ne bo potrebno izrekati o narodnosti in veroizpovedi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.