Svet
2 ogledov

Popis: Ste gej?

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V novem popisu prebivalstva bodo hrvaške državljane spraševali tudi o spolni usmerjenosti. Več vprašanj o informacijski pismenosti.
Popis bo statistični urad prihodnje leto izvajal tudi v Sloveniji, vendar drugače kot do sedaj. Namesto popisovalcev bodo uporabili obstoječe baze podatkov. Več o tem: Leta 2011 drugačen popis prebivalstva.

Ali ima vaše gospodinjstvo osebni računalnik? Imate priključek za internet? Znate na osebnem računalniku obdelati tekst, uporabljati elektronsko pošto in internet? Ste že kdaj delali? Živite v istospolni skupnosti? Ste brezdomec? To je nekaj novih vprašanj, ki jih bodo popisovalci postavljali prebivalcem Hrvaške med 1. in 28. aprilom, ko bo potekal nov popis prebivalstva. Tako kot pri nas, ga redno izvajajo vsakih deset let. Zadnjič so popisovali leta 2001.

Na popisni poli bo sicer skupaj 42 vprašanj, ki bodo vključevala osebne podatke, kraj bivanja, prebivališče v času rojstva in v zadnjih desetih letih, podatke o državljanstvu, narodnosti, maternem jeziku, veroizpovedi, izobrazbi, pismenosti in delovni aktivnosti. Več poudarka bo na informacijski pismenosti in opremljenosti gospodinjstev z osebnimi računalniki, prvič pa bodo Hrvate spraševali tudi o prometnih sredstvih, ki jih uporabljajo za vožnjo v šolo ali službo. Tiste, ki bodo odgovorili, da se v službo vozijo z osebnim avtomobilom, bodo povprašali tudi o sopotnikih.

Poleg zakonskega stana jih bodo spraševali o vrsti skupnosti, v kateri živijo, in sicer tako, da bodo lahko izbirali med naslednjimi odgovori: zakonska skupnost, izvenzakonska skupnost, istospolna skupnost in nič od tega. Postavljali jim bodo vprašanja o aktivnem iskanju službe, na novo pa se bodo lahko izrekli tudi za brezdomstvo. V popisu ne bo več vprašanja, kdo vodi gospodinjstvo, prav tako kot do sedaj pa se jim, če ne bodo želeli, ne bo potrebno izrekati o narodnosti in veroizpovedi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.