Poplave se širijo proti jugu

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Pakistanske oblasti so izdale opozorilo pred poplavami, ki so prizadele severne predele države in se širijo proti jugu do province Sind.
Oglej si celoten članek

Gre za najhujše poplave v državi v zadnjih 80 letih, zaradi katerih je umrlo 1600 ljudi, prizadele pa so skoraj 12 milijonov državljanov.

Z reševalnimi čolni so iz gosto poseljene province Sind že evakuirali pol milijona prebivalcev. Meteorologi so izdali opozorilo pred neizbežnimi in ekstremnimi poplavami, še posebej ob reki Indus.

V državi je po štirinajstih dneh poplav poškodovanih več kot 250 tisoč domov, poplavljenih pa je na tisoče hektarov površine. Zaradi drastičnih poplav se srečujejo s težavami z elektriko, ponekod je ni že več dni.

Po ocenah urada za katastrofe je poškodovanih ali uničenih 650 tisoč domov, v primerjavi z letom 2005, ko je takrat potres prizadel 3,2 milijona prebivalcev, uničil pa 611 tisoč domov.

Helikopterji, s katerimi so na severozahodu države reševali preživele in dostavljali pomoč, zaradi slabega vremena ne morejo poleteti. Le s helikopterji pa lahko oskrbujejo prebivalce s hrano, vodo in zdravili.

Prošnja za pomoč

Predsednik vlade Yousuf Raza Gilani je že zaprosil za mednarodno pomoč. "Pakistan so prizadele najhujše poplave v zgodovini. Mednarodno skupnost naprošam za pomoč in podporo. Izguba človeških življenj in infrastrukture je ogromna, pravo oceno škode pa bomo lahko dali, ko se vsa voda umakne," je Gilani povedal v televizijskem nagovoru.

Medtem pa se predsednik države Asif Ali Zardari otepa kritik, da zaradi naravne katastrofe ni prekinil obiska v Evropi.

Preživeli se jezijo na vlado, da ni pravočasno poskrbela za pomoč.

ZDA je državi obljubila pomoč v višini 35 milijonov dolarjev (26 milijonov evrov), na prizadeta območja pa so že poslali vojaške helikopterje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.