Svet
13 ogledov

Poplave se širijo proti jugu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pakistanske oblasti so izdale opozorilo pred poplavami, ki so prizadele severne predele države in se širijo proti jugu do province Sind.

Gre za najhujše poplave v državi v zadnjih 80 letih, zaradi katerih je umrlo 1600 ljudi, prizadele pa so skoraj 12 milijonov državljanov.

Z reševalnimi čolni so iz gosto poseljene province Sind že evakuirali pol milijona prebivalcev. Meteorologi so izdali opozorilo pred neizbežnimi in ekstremnimi poplavami, še posebej ob reki Indus.

V državi je po štirinajstih dneh poplav poškodovanih več kot 250 tisoč domov, poplavljenih pa je na tisoče hektarov površine. Zaradi drastičnih poplav se srečujejo s težavami z elektriko, ponekod je ni že več dni.

Po ocenah urada za katastrofe je poškodovanih ali uničenih 650 tisoč domov, v primerjavi z letom 2005, ko je takrat potres prizadel 3,2 milijona prebivalcev, uničil pa 611 tisoč domov.

Helikopterji, s katerimi so na severozahodu države reševali preživele in dostavljali pomoč, zaradi slabega vremena ne morejo poleteti. Le s helikopterji pa lahko oskrbujejo prebivalce s hrano, vodo in zdravili.

Prošnja za pomoč

Predsednik vlade Yousuf Raza Gilani je že zaprosil za mednarodno pomoč. "Pakistan so prizadele najhujše poplave v zgodovini. Mednarodno skupnost naprošam za pomoč in podporo. Izguba človeških življenj in infrastrukture je ogromna, pravo oceno škode pa bomo lahko dali, ko se vsa voda umakne," je Gilani povedal v televizijskem nagovoru.

Medtem pa se predsednik države Asif Ali Zardari otepa kritik, da zaradi naravne katastrofe ni prekinil obiska v Evropi.

Preživeli se jezijo na vlado, da ni pravočasno poskrbela za pomoč.

ZDA je državi obljubila pomoč v višini 35 milijonov dolarjev (26 milijonov evrov), na prizadeta območja pa so že poslali vojaške helikopterje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.