Portugalska socialistom, v Avstriji desnica

Foto: Žurnal24 Socrates pričakuje, da bo održal oblast v Lizboni. © AFP
V senci nemških volitve svoje predstavnike izbirajo tudi portugalski volilci, v Zgornji Avstriji pa izbirajo svoje lokalne zastopnike.
Oglej si celoten članek

Na Portugalskem bo nekaj manj kot deset milijonov volilcev izbiralo 230 članov parlamenta. Zadnje raziskave javnega mnenja so dajale rahlo prednost vladajočim socialistom premiera Joseja Socratesa, ki pa jim očitno ne bo uspelo vnovič dobiti absolutne večine.

 

Zgornja Avstrija v desno

Deželne volitve v Zgornji Avstriji veljajo za preizkus razpoloženja volilcev, po vseh javnomnenjskih raziskavah pa je pričakovati vzpon skrajne desnice. Na volišča je pozvanih 1,1 milijona volilcev.

V znamenju krize
Socialistom, ki so hud poraz zabeležili na junijskih evropskih volitvah, tesno sledi opozicijska konservativna socialdemokratska stranka, ki jo vodi nekdanja finančna ministrica, 68-letna Manuela Ferreira Leite, znana tudi kot portugalska Železna lady.

Povsem mogoče je, da bo izid volitev tako tesen, da nobeni strani ne bo uspelo dobiti dovolj velike večine za oblikovanje stabilne vlade. Stranki sta sicer pred volitvami zavračali možnost oblikovanja velike koalicije.

V ospredju predvolilne kampanje je bila gospodarska kriza. Brezposelnost na Portugalskem se je v zadnjem letu povzpela na 9,1 odstotka, po napovedih pa naj bi v prihodnjih mesecih še zrasla in konec leta presegla 11 odstotkov.

Spopad na levici
Če bo socialdemokratom uspelo premagati socialiste, bo to v veliki meri zahvaljujoč skrajni levici, ki naj bi svoj rezultat v primerjavi z volitvami pred štirimi leti podvojila in ji raziskave napovedujejo okoli desetodstotno podporo.

Levi blok, ki je v kampanji uspešno nagovarjal tiste, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, je glasove dobil predvsem na račun socialistov in bo, kot vse kaže, postal tretja najmočnejša stranka v državi.









Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.