Svet
1 ogledov

Portugalska socialistom, v Avstriji desnica

Socrates pričakuje, da bo održal oblast v Lizboni. © AFP Žurnal24 main
V senci nemških volitve svoje predstavnike izbirajo tudi portugalski volilci, v Zgornji Avstriji pa izbirajo svoje lokalne zastopnike.

Na Portugalskem bo nekaj manj kot deset milijonov volilcev izbiralo 230 članov parlamenta. Zadnje raziskave javnega mnenja so dajale rahlo prednost vladajočim socialistom premiera Joseja Socratesa, ki pa jim očitno ne bo uspelo vnovič dobiti absolutne večine.

 

Zgornja Avstrija v desno

Deželne volitve v Zgornji Avstriji veljajo za preizkus razpoloženja volilcev, po vseh javnomnenjskih raziskavah pa je pričakovati vzpon skrajne desnice. Na volišča je pozvanih 1,1 milijona volilcev.

V znamenju krize
Socialistom, ki so hud poraz zabeležili na junijskih evropskih volitvah, tesno sledi opozicijska konservativna socialdemokratska stranka, ki jo vodi nekdanja finančna ministrica, 68-letna Manuela Ferreira Leite, znana tudi kot portugalska Železna lady.

Povsem mogoče je, da bo izid volitev tako tesen, da nobeni strani ne bo uspelo dobiti dovolj velike večine za oblikovanje stabilne vlade. Stranki sta sicer pred volitvami zavračali možnost oblikovanja velike koalicije.

V ospredju predvolilne kampanje je bila gospodarska kriza. Brezposelnost na Portugalskem se je v zadnjem letu povzpela na 9,1 odstotka, po napovedih pa naj bi v prihodnjih mesecih še zrasla in konec leta presegla 11 odstotkov.

Spopad na levici
Če bo socialdemokratom uspelo premagati socialiste, bo to v veliki meri zahvaljujoč skrajni levici, ki naj bi svoj rezultat v primerjavi z volitvami pred štirimi leti podvojila in ji raziskave napovedujejo okoli desetodstotno podporo.

Levi blok, ki je v kampanji uspešno nagovarjal tiste, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, je glasove dobil predvsem na račun socialistov in bo, kot vse kaže, postal tretja najmočnejša stranka v državi.









Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.