Potresov nič več kot včasih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Siloviti potresi niso danes nič bolj verjetni kot pred stoletjem kljub navideznemu povečanju njihovega števila v zadnjih letih.
Oglej si celoten članek

To so v ponedeljek sporočili ameriški raziskovalci. Preverili so namreč podatke od leta 1900 in ugotovili, da ni bilo statistično pomembnejšega povečanja števila večjih potresov, to je z magnitudo sedem ali več.

Po letošnjem smrtonosnem potresu z magnitudo devet na Japonskem, lanskem z magnitudo 8,8 v Čilu in potresu z magnitudo devet, ki je stresel tla na Sumatri, je namreč med nekaterimi znanstveniki in v medijih završalo, da utegnejo biti ti dogodki povezani.

"Treba je biti previden, ker so ljudje nagnjeni k temu, da vidijo vzorce v naključnem zaporedju," je poudaril Peter Shearer z oddelka za statistiko univerze Berkeley. Pojasnil je, da so želeli s statističnimi testi ugotoviti, ali gre za naključno zaporedje dogodkov.

Raziskovalci so tudi preiskali Zemljino skorjo, da bi našli morebitne dokaze, s katerimi bi lahko pojasnili, ali bi lahko bili siloviti potresi med seboj povezani in zakaj. Po Shearerjevih besedah niso našli fizičnega vzroka, ki bi na primer velik potres v Južni Ameriki povezal s potresom na Japonskem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:58 20. December 2011.

    če kaj poznamo nikolo tesla in projekte kot so haarp, so pikce bolj vidne in jih je lažje povezat

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.