Svet
12 ogledov

Potresov nič več kot včasih

April 2009, L'Aquila, potres Žurnal24 main
Siloviti potresi niso danes nič bolj verjetni kot pred stoletjem kljub navideznemu povečanju njihovega števila v zadnjih letih.

To so v ponedeljek sporočili ameriški raziskovalci. Preverili so namreč podatke od leta 1900 in ugotovili, da ni bilo statistično pomembnejšega povečanja števila večjih potresov, to je z magnitudo sedem ali več.

Po letošnjem smrtonosnem potresu z magnitudo devet na Japonskem, lanskem z magnitudo 8,8 v Čilu in potresu z magnitudo devet, ki je stresel tla na Sumatri, je namreč med nekaterimi znanstveniki in v medijih završalo, da utegnejo biti ti dogodki povezani.

"Treba je biti previden, ker so ljudje nagnjeni k temu, da vidijo vzorce v naključnem zaporedju," je poudaril Peter Shearer z oddelka za statistiko univerze Berkeley. Pojasnil je, da so želeli s statističnimi testi ugotoviti, ali gre za naključno zaporedje dogodkov.

Raziskovalci so tudi preiskali Zemljino skorjo, da bi našli morebitne dokaze, s katerimi bi lahko pojasnili, ali bi lahko bili siloviti potresi med seboj povezani in zakaj. Po Shearerjevih besedah niso našli fizičnega vzroka, ki bi na primer velik potres v Južni Ameriki povezal s potresom na Japonskem.

Komentarjev 1
  • Aleš Stremljan 12:58 20.december 2011.

    če kaj poznamo nikolo tesla in projekte kot so haarp, so pikce bolj vidne in jih je lažje povezat