Pozval jih je k prekinitvi sovražnosti

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Gadafi je ameriškim kongresnikom poslal pismo. Poziva jih k prekinitvi sovražnosti.
Oglej si celoten članek

Libijski voditelj Moamer Gadafi je ameriškim kongresnikom poslal pismo z izrazom hvaležnosti glede razprave o sodelovanju ZDA v akciji zveze Nato proti Libiji. Iz urada predsednika predstavniškega doma so sporočili, da je Gadafijevo pismo le še dodaten razlog, da mora odstopiti.

Na treh straneh pisma, ki je datirano z devetim junijem in podpisano s "komandant velike revolucije Moamer Gadafi", je pozval k prekinitvi sovražnosti in ameriškemu posredovanju v pogajanjih med sprtimi stranmi v Libiji. Pismo je bilo naslovljeno tudi na Belo hišo.

Spremljal je razpravo
Kongresnikom je povedal, da je z zanimanjem spremljal njihovo razpravo prejšnji teden, ko so sprejeli nezavezujočo resolucijo, ki predsednika ZDA Baracka Obamo poziva, naj jim v 14 dneh pojasni, kako si je drznil vplesti ameriške vojake v akcijo zveze Nato brez odobritve kongresa, ki je po ustavi edini, ki lahko napove vojno.

Obama doslej na poziv še ni odgovoril, Bela hiša pa zatrjuje, da je bilo z odločitvijo vse v redu. Vendar republikanci kljub temu ne odnehajo in o tem zahtevajo dokumentacijo od pravosodnega ministrstva in State Departmenta.

Gadafi še piše, da je pripravljen sesti za mizo z ustreznim posrednikom pod ameriškim vodstvom. Med drugim jih je pozval tudi h koncu uničevanja in mirni rešitvi. Opozoril pa je na nevarnost nove evropske kolonializacije Libije in razdelitve države.

Iz urada republikanca iz Ohia Johna Boehnerja, ki je predlagal nezavezujočo resolucijo sodelovanju v vojaški akciji zveze Nato, so sporočili, da o tem, da mora Gadafi zapustiti položaj, ni bilo nikoli nobenega nesporazuma z Belo hišo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.