Svet
2 ogledov

Pozval jih je k prekinitvi sovražnosti

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Gadafi je ameriškim kongresnikom poslal pismo. Poziva jih k prekinitvi sovražnosti.

Libijski voditelj Moamer Gadafi je ameriškim kongresnikom poslal pismo z izrazom hvaležnosti glede razprave o sodelovanju ZDA v akciji zveze Nato proti Libiji. Iz urada predsednika predstavniškega doma so sporočili, da je Gadafijevo pismo le še dodaten razlog, da mora odstopiti.

Na treh straneh pisma, ki je datirano z devetim junijem in podpisano s "komandant velike revolucije Moamer Gadafi", je pozval k prekinitvi sovražnosti in ameriškemu posredovanju v pogajanjih med sprtimi stranmi v Libiji. Pismo je bilo naslovljeno tudi na Belo hišo.

Spremljal je razpravo
Kongresnikom je povedal, da je z zanimanjem spremljal njihovo razpravo prejšnji teden, ko so sprejeli nezavezujočo resolucijo, ki predsednika ZDA Baracka Obamo poziva, naj jim v 14 dneh pojasni, kako si je drznil vplesti ameriške vojake v akcijo zveze Nato brez odobritve kongresa, ki je po ustavi edini, ki lahko napove vojno.

Obama doslej na poziv še ni odgovoril, Bela hiša pa zatrjuje, da je bilo z odločitvijo vse v redu. Vendar republikanci kljub temu ne odnehajo in o tem zahtevajo dokumentacijo od pravosodnega ministrstva in State Departmenta.

Gadafi še piše, da je pripravljen sesti za mizo z ustreznim posrednikom pod ameriškim vodstvom. Med drugim jih je pozval tudi h koncu uničevanja in mirni rešitvi. Opozoril pa je na nevarnost nove evropske kolonializacije Libije in razdelitve države.

Iz urada republikanca iz Ohia Johna Boehnerja, ki je predlagal nezavezujočo resolucijo sodelovanju v vojaški akciji zveze Nato, so sporočili, da o tem, da mora Gadafi zapustiti položaj, ni bilo nikoli nobenega nesporazuma z Belo hišo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.