Pozvali k državljanski nepokorščini

Foto: Profimedia protest Avstrija Foto: Epa protesti koronavirus Foto: Epa protesti koronavirus Foto: Epa protesti koronavirus
V več evropskih mestih so v nedeljo potekali protesti proti omejitvam, povezanimi s koronavirusom.
Oglej si celoten članek

Protesti so potekali na Dunaju, v Bruslju in Budimpešti. Pripadniki posebne policije so na Dunaju nadzorovali zbiranja. Med drugim so namreč shod napovedali tudi pripadniki skrajnih desničarjev. Oblasti so shode sicer prepovedale zaradi neupoštevanja ustrezne razdalje in nenošenja mask. 

Približno pet tisoč protestnikov se je zbralo v centru mesta. Videti je bilo transparente z napisi "Kurz mora oditi". V nekem trenutku je prišlo do spopada med policisti in protestniki. Policija je potrdila, da so nekaj ljudi aretirali.

Na spletu so zaokrožili tudi posnetki policistov, ki s snetimi čeladami hodijo pred protestniki. 

Avstrija je od 26. decembra vpeljala strožje ukrepe in zaprla nenujne dejavnosti. 

Foto: Profimedia protest Avstrija

Pozvali k državljanski nepokorščini

Protestniki so v Budimpešti zahtevali ukinitev nekaterih omejitev. Pozvali so k odprtju restavracij in kavarn. Organizatorji protestov trdijo, da dosedanji ukrepi niso prinesli rezultatov, zato so pozvali k odprtju dejavnosti kot izraz državljanske nepokorščine. 

Madžarske oblasti so napovedale, da bi lahko s sproščanjem ukrepov začeli šele, ko bodo dosegli precepljenost prebivalstva. 

Aretirali več kot 200 ljudi

Policisti so v Bruslju aretirali več kot 200 ljudi, da bi tako preprečili dva protesta proti ukrepom, ki so jih sprejele tamkajšnje oblasti. Policija je morala evakuirati enega od trgov pred glavno železniško postajo, kjer so se zbrali nogometni navijači. 

Belgija ima eno najvišjih stopenj umrljivosti na svetu. Z ukrepi za omejevanje širjenja virusa so v zadnjih dveh mesecih uspeli krivuljo obrniti navzdol. Kljub temu so se oblasti prejšnji teden odločile prepovedati vsa nenujna potovanja v tujino do 1. marca. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 10:50 1. Februar 2021.

    Hojs se je vdrl v zemljo! Spet kuje represivne ukrepe...še par dni,pa bomo videli!Vladni govorec(zdaj je še to Janez postal)pa …

  • 10:20 1. Februar 2021.

    Tako se dela. Pri nas pa fašist dela iz nas majmune. https://youtu.be/MHHlgmj_jU4

  • 10:19 1. Februar 2021.

    https://youtu.be/5hFhFCpoMWM

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.