Svet
2711 ogledov

Pozvali k državljanski nepokorščini

protesti koronavirus
1/4
Epa
V več evropskih mestih so v nedeljo potekali protesti proti omejitvam, povezanimi s koronavirusom.

Protesti so potekali na Dunaju, v Bruslju in Budimpešti. Pripadniki posebne policije so na Dunaju nadzorovali zbiranja. Med drugim so namreč shod napovedali tudi pripadniki skrajnih desničarjev. Oblasti so shode sicer prepovedale zaradi neupoštevanja ustrezne razdalje in nenošenja mask. 

Približno pet tisoč protestnikov se je zbralo v centru mesta. Videti je bilo transparente z napisi "Kurz mora oditi". V nekem trenutku je prišlo do spopada med policisti in protestniki. Policija je potrdila, da so nekaj ljudi aretirali.

Na spletu so zaokrožili tudi posnetki policistov, ki s snetimi čeladami hodijo pred protestniki. 

Avstrija je od 26. decembra vpeljala strožje ukrepe in zaprla nenujne dejavnosti. 

protest Avstrija | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozvali k državljanski nepokorščini

Protestniki so v Budimpešti zahtevali ukinitev nekaterih omejitev. Pozvali so k odprtju restavracij in kavarn. Organizatorji protestov trdijo, da dosedanji ukrepi niso prinesli rezultatov, zato so pozvali k odprtju dejavnosti kot izraz državljanske nepokorščine. 

Madžarske oblasti so napovedale, da bi lahko s sproščanjem ukrepov začeli šele, ko bodo dosegli precepljenost prebivalstva. 

Aretirali več kot 200 ljudi

Policisti so v Bruslju aretirali več kot 200 ljudi, da bi tako preprečili dva protesta proti ukrepom, ki so jih sprejele tamkajšnje oblasti. Policija je morala evakuirati enega od trgov pred glavno železniško postajo, kjer so se zbrali nogometni navijači. 

Belgija ima eno najvišjih stopenj umrljivosti na svetu. Z ukrepi za omejevanje širjenja virusa so v zadnjih dveh mesecih uspeli krivuljo obrniti navzdol. Kljub temu so se oblasti prejšnji teden odločile prepovedati vsa nenujna potovanja v tujino do 1. marca. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • migi 10:50 01.februar 2021.

    Hojs se je vdrl v zemljo! Spet kuje represivne ukrepe...še par dni,pa bomo videli!Vladni govorec(zdaj je še to Janez postal)pa ustrahuje vse po vrsti...Banda pokvarjena!!!!!!!!

  • mamax 10:20 01.februar 2021.

    Tako se dela. Pri nas pa fašist dela iz nas majmune. https://youtu.be/MHHlgmj_jU4

  • mamax 10:19 01.februar 2021.

    https://youtu.be/5hFhFCpoMWM