Prastar meteorit razkriva nove skrivnosti

Foto: EPA
Foto: EPA
V Sahari odkriti meteorit, ki je prastar del površine Marsa, znanstvenikom pomaga pri razkrivanju skrivnosti o nastanku rdečega planeta. Beduini so v afriški puščavi odkrili kamen z Marsa, ki je glede na raziskave v ameriškem laboratoriju star 4,4 milijarde let.
Oglej si celoten članek

Meteorit z oznako NWA 7533 je tako le "malenkost" mlajši od našega osončja in po vsej verjetnosti prvi najdeni kamniti primerek iz južnega višavja na Marsu, ugotavljajo raziskovalci s floridske državne univerze v Tallahasseeju, ki so svoja dognanja objavili v britanski znanstveni reviji Nature. "Na tem s kraterji posutim terenom se po dosedanjih ugotovitvah morebiti skrivajo odgovori o rojstvu in zgodnji mladosti Marsa," je povedal vodja raziskav Munir Humayun.

"Sedaj vemo, da je Mars v prvih 100 milijonih letih po svojem nastanku oblikoval skorjo in da je ta nastala v istem obdobju kot skorji Zemlje in Lune," je dodal Humayun.

Namigi o preoblikovanju skorje

S pomočjo najdenega meteorita lahko znanstveniki prvič preučujejo nastanek in zgodnjo rast skorje rdečega planeta. V notranjosti kamna so tako odkrili cirkonijeve kristale, ki so po vsej verjetnosti nastali z vnovičnim taljenjem Marsove skorje.

Meteorit prav tako ponuja namige o zgodnjem preoblikovanju Marsove skorje. To se ujema z domnevami, da so že v zgodnji zgodovini Marsa iz njegove notranjosti v atmosfero uhajale ogromne količine plinov. Iz tega pa bi bilo posledično mogoče sklepati o prvotnem podnebju na Marsu in o možnostih za nastanek življenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.