Prebolel ebolo

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriški zdravnik, ki se je v Liberiji okužil z virusom ebole, je po treh tednih v karanteni okreval, iz bolnišnice so ga že odpustili.
Oglej si celoten članek

Doktorja Kenta Brantlyja so 2. avgusta iz Liberije, kjer se je med zdravljenjem okuženih z ebolo s tem virusom okužil tudi sam, prepeljali v Ameriko.

Prejel je poskusno zdravilo, ki je že v prvih nekaj dneh pozitivno deloval na njegovo telo. Zdravilo na osnovi tobaka ga je očitno povsem pozdravilo, saj so ga že odpustili v domačo oskrbo. "Danes je čudežen dan. Navdušen sem, da sem živ, da sem zdrav in da sem lahko s svojo družino," je povedal novinarjem, ki so ga čakali pred bolnišnico. 33-letni zdravnik je skoraj tri teden preživel v karanteni; testi njegove krvi so danes negativni na virus ebole.

Ne predstavlja tveganja za okolje

"Vesel sem, da sem živ, da sem dobro in ponovno združen z družino. Kot zdravstveni misijonar si nisem nikoli predstavljal, da bi bil lahko sam v takšnem položaju," je še povedal zbranim.
V Liberijo je odšel oktobra lani, ko še nikjer ni bilo ne duha ne sluha o epidemiji ebole. Tudi ko je izbruhnila je nadaljeval z zdravljenjem pacientov. 23. julija pa se ni več dobro počutil, ležal je devet dni, vseskozi je bil vse bolj bolan in vse šibkejši. V začetku avgusta so ga prepeljali na zdravljenje v Atlanto.

Specialist za infekcijske bolezni v bolnišnici, kjer so ga zdravili, Bruce Ribner je dejal, da so po vseh testih povsem prepričani, da je Brantly ozdravel in da se lahko vrne k družini, v svojo skupnost in k svojemu življenju, ne da bi predstavljal kakršnekoli nevarnosti za javno zdravje.

Še meseci od zajezitve

Tako Brantly kot  Writebolova sta dobila poskusno zdravilo ZMapp.  S tem zdravilom so zdravili tudi španskega duhovnika, ki pa je v Madridu zaradi ebole umrl. Dobivajo da tudi trije liberijski zdravstveni delavci, ki kažejo znake okrevanja. Zdravilo je bilo tokrat prvič preizkušeno na ljudeh. 

V epidemiji ebole je sicer po zadnjih podatkih umrlo že 1.350 ljudi, najhuje je ravno v Liberiji. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da jim širjenje virusa še v nekaj mesecih ne bo uspelo zajeziti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:45 21. Avgust 2014.

    FARMACIJA Z BOLEZNIJO IN ČUDEŽNIM ZDRAVILOM?<br />NAJBOLJ ČUDEŽNO PA RASTEJO NJIHOVE DELNICE<br />JE BILO NAJPREJ ZDRAVILO IN POL BOLEZEN?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.