Predsedniška limuzina prvič čez mejo

Foto: Žurnal24
Južnokorejska predsedniška limuzina je danes prvič po korejski vojni (1950-1953), ki je razdelila polotok, prečkala mejo s Severno Korejo.
Oglej si celoten članek

Limuzina z vladnimi uradniki se je na pot podala v spremstvu drugih vozil, njihova naloga pa je preveriti varnost 168 kilometrov ceste pred obiskom južnokorejskega predsednika Roha Mu Hjuna in njegove soproge, kolikor bo delegacija potrebovala do Pjongjanga.

Srečanje med voditeljema držav je bilo predvideno že za konec avgusta, a so ga odpovedali zaradi poplav, ki so zahtevale nekaj sto življenj, več kot 300.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Včeraj je Južna Koreja sporočila, da so šeststranski pogovori o zaustavitvi jedrskega programa Pjongjanga, ki naj bi se začeli 19. septembra, prestavljeni. V Seulu niso želeli potrditi domnev, da naj bi do odpovedi prišlo zaradi tega, ker Severna Koreja še ni dobila obljubljene pošiljke nafte v zameno za ustavitev jedrskih operacij v Jongbjonu.

Roh Mu Hjun je napovedal, da se bo s severnokorejskim kolegom Kimom Džong Ilom pogovarjal o možnosti trajnega miru, ki bi nadomestil desetletja napetosti med državama in vzpodbudil razvoj vzajemnih ekonomskih interesov. Analitiki zato pričakujejo, da bo Seul obubožani sosedi ponudil zajetno ekonomsko pomoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.