Svet
361 ogledov

Predsedniška limuzina prvič čez mejo

Žurnal24 main
Južnokorejska predsedniška limuzina je danes prvič po korejski vojni (1950-1953), ki je razdelila polotok, prečkala mejo s Severno Korejo.

Limuzina z vladnimi uradniki se je na pot podala v spremstvu drugih vozil, njihova naloga pa je preveriti varnost 168 kilometrov ceste pred obiskom južnokorejskega predsednika Roha Mu Hjuna in njegove soproge, kolikor bo delegacija potrebovala do Pjongjanga.

Srečanje med voditeljema držav je bilo predvideno že za konec avgusta, a so ga odpovedali zaradi poplav, ki so zahtevale nekaj sto življenj, več kot 300.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Včeraj je Južna Koreja sporočila, da so šeststranski pogovori o zaustavitvi jedrskega programa Pjongjanga, ki naj bi se začeli 19. septembra, prestavljeni. V Seulu niso želeli potrditi domnev, da naj bi do odpovedi prišlo zaradi tega, ker Severna Koreja še ni dobila obljubljene pošiljke nafte v zameno za ustavitev jedrskih operacij v Jongbjonu.

Roh Mu Hjun je napovedal, da se bo s severnokorejskim kolegom Kimom Džong Ilom pogovarjal o možnosti trajnega miru, ki bi nadomestil desetletja napetosti med državama in vzpodbudil razvoj vzajemnih ekonomskih interesov. Analitiki zato pričakujejo, da bo Seul obubožani sosedi ponudil zajetno ekonomsko pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.