Premierjevi plagiati

Foto: Žurnal24 Harper, Biden in Janša so se zgledovali po drugih.
Opozicija v Kanadi je premierja Stephena Harperja obtožila, da je leta 2003 ukradel govor takratnemu avstralskemu premierju Johnu Howardu.
Oglej si celoten članek

Govor o nujnosti podpore Američanom ob pripravah na vojno v Iraku je Harper prebral le dva dni za Howardom, in to v istem jeziku.

 

Zasačeni

Junija letos je tednik Mladina razkril plagiat govora premierja Janeza Janše. Kandidata za podpredsednika ZDA Joeja Bidna je razkritje leta 1987 stalo kandidature za predsednika.

Zgledovanje je pogosto
"Tisti, ki pripravljajo govore predvsem visokim politikom, se precej zgledujejo po drugih avtorjih. Ključno vprašanje je, kakšna je njihova sposobnost ideje povzeti z lastnimi besedami, tako da ni preočitno, da je bila stvar vzeta od nekoga drugega," meni Dejan Verčič iz agencije Pristop.

Legitimno orožje
"Prepisovanje ni ravno lepa stvar, ni pa zločin," meni Verčič in dodaja: "Politični nasprotniki plagiata ne razkrijejo takoj, ampak počakajo do volitev. Takrat poskušajo očrniti značaj svojega nasprotnika, pokazati, da ni povsem iskren v tem, kar govori."

Verčič meni, da pri razkrivanju plagiata pred volitvami ne gre za negativno kampanjo, saj si je prepisovalec težavo nakopal sam.

Znani primeri
Kanada

Tedanji vodja opozicije in današnji kanadski premier Stephen Harper je leta 2003 dobesedno ponovil govor tedanjega avstralskega premierja Johna Howarda.



Slovenija
Slovenski premier Janez Janša si je na proslavi ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije pomagal z govorom Tonyja Blaira iz leta 1997.



ZDA
Obamovega podpredsedniškega kandidata Joeja Bidna je kopiranje Blairovega predhodnika leta 1987 stalo kandidature za predsednika ZDA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.