Svet
4 ogledov

Premierjevi plagiati

Harper, Biden in Janša so se zgledovali po drugih. Žurnal24 main
Opozicija v Kanadi je premierja Stephena Harperja obtožila, da je leta 2003 ukradel govor takratnemu avstralskemu premierju Johnu Howardu.

Govor o nujnosti podpore Američanom ob pripravah na vojno v Iraku je Harper prebral le dva dni za Howardom, in to v istem jeziku.

 

Zasačeni

Junija letos je tednik Mladina razkril plagiat govora premierja Janeza Janše. Kandidata za podpredsednika ZDA Joeja Bidna je razkritje leta 1987 stalo kandidature za predsednika.

Zgledovanje je pogosto
"Tisti, ki pripravljajo govore predvsem visokim politikom, se precej zgledujejo po drugih avtorjih. Ključno vprašanje je, kakšna je njihova sposobnost ideje povzeti z lastnimi besedami, tako da ni preočitno, da je bila stvar vzeta od nekoga drugega," meni Dejan Verčič iz agencije Pristop.

Legitimno orožje
"Prepisovanje ni ravno lepa stvar, ni pa zločin," meni Verčič in dodaja: "Politični nasprotniki plagiata ne razkrijejo takoj, ampak počakajo do volitev. Takrat poskušajo očrniti značaj svojega nasprotnika, pokazati, da ni povsem iskren v tem, kar govori."

Verčič meni, da pri razkrivanju plagiata pred volitvami ne gre za negativno kampanjo, saj si je prepisovalec težavo nakopal sam.

Znani primeri
Kanada

Tedanji vodja opozicije in današnji kanadski premier Stephen Harper je leta 2003 dobesedno ponovil govor tedanjega avstralskega premierja Johna Howarda.Slovenija
Slovenski premier Janez Janša si je na proslavi ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije pomagal z govorom Tonyja Blaira iz leta 1997.ZDA
Obamovega podpredsedniškega kandidata Joeja Bidna je kopiranje Blairovega predhodnika leta 1987 stalo kandidature za predsednika ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.