Prepovedali bodo "klonirano" meso

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Evropski parlament podprl dopolnila, s katerimi zahteva prepoved proizvodnje in prodaje mesa ter mlečnih izdelkov, pridobljenih iz kloniranih živali.
Oglej si celoten članek

Evropski parlament je podprl dopolnila k predlogu zakonodaje o novih živilih, s katerimi zahteva prepoved proizvodnje in prodaje mesa ter mlečnih izdelkov, pridobljenih iz kloniranih živali. Poslanci zahtevajo tudi moratorij za živila, proizvedena z uporabo nanotehnologij. Moratorij naj bi veljal, dokler raziskave ne bodo pokazale, da so zdravju neškodljivi.

Zakonodaja o novih živilih ureja, katere nove vrste hrane ali živila, ki tradicionalno niso prisotna v EU, lahko dobijo dovoljenje za vstop na evropski trg, in se izvaja od leta 1997.

Sprejeta dopolnjena pravila predvidevajo enostavnejši postopek avtorizacije živil in analize tveganja, ki jih bo izvajala Evropska agencija za varnost hrane.

Za izrecno prepoved s posebnim predpisom
Evropska zakonodaja doslej ni izrecno prepovedovala hrane iz kloniranih živali. Evropski svet in komisija se zavzemata, da bi to področje urejala zakonodaja o novih živilih, poslanci pa so to možnost s svojimi dopolnili zavrnili. Menijo, da bi moral pridelavo in prodajo mesa in mlečnih izdelkov iz kloniranih živali ter njihovih potomcev izrecno prepovedati poseben predpis, v vmesnem obdobju pa bi za te izdelke veljal moratorij na prodajo.

Predmet zakonodaje o novih živilih je tudi hrana, pridobljena z nanotehnološkimi procesi. Poslanci se zavzemajo za moratorij na prodajo te hrane, dokler posebne analize ne bodo pokazale, da so sestavine varne. Skrbi jih dejstvo, da se nanotehnologija že uporablja pri pakiranju hrane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.