Svet
14 ogledov

Prepovedali bodo "klonirano" meso

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Evropski parlament podprl dopolnila, s katerimi zahteva prepoved proizvodnje in prodaje mesa ter mlečnih izdelkov, pridobljenih iz kloniranih živali.

Evropski parlament je podprl dopolnila k predlogu zakonodaje o novih živilih, s katerimi zahteva prepoved proizvodnje in prodaje mesa ter mlečnih izdelkov, pridobljenih iz kloniranih živali. Poslanci zahtevajo tudi moratorij za živila, proizvedena z uporabo nanotehnologij. Moratorij naj bi veljal, dokler raziskave ne bodo pokazale, da so zdravju neškodljivi.

Zakonodaja o novih živilih ureja, katere nove vrste hrane ali živila, ki tradicionalno niso prisotna v EU, lahko dobijo dovoljenje za vstop na evropski trg, in se izvaja od leta 1997.

Sprejeta dopolnjena pravila predvidevajo enostavnejši postopek avtorizacije živil in analize tveganja, ki jih bo izvajala Evropska agencija za varnost hrane.

Za izrecno prepoved s posebnim predpisom
Evropska zakonodaja doslej ni izrecno prepovedovala hrane iz kloniranih živali. Evropski svet in komisija se zavzemata, da bi to področje urejala zakonodaja o novih živilih, poslanci pa so to možnost s svojimi dopolnili zavrnili. Menijo, da bi moral pridelavo in prodajo mesa in mlečnih izdelkov iz kloniranih živali ter njihovih potomcev izrecno prepovedati poseben predpis, v vmesnem obdobju pa bi za te izdelke veljal moratorij na prodajo.

Predmet zakonodaje o novih živilih je tudi hrana, pridobljena z nanotehnološkimi procesi. Poslanci se zavzemajo za moratorij na prodajo te hrane, dokler posebne analize ne bodo pokazale, da so sestavine varne. Skrbi jih dejstvo, da se nanotehnologija že uporablja pri pakiranju hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.