Prepričljiva zmaga Sakašvilija

Foto: Žurnal24 Zdajšnji in po vsej verjetnosti tudi bodoči predsednik Mihail Sakašvilij skupaj
Na parlamentarnih volitvah v Gruziji je močno zmago doseglo Združeno narodno gibanje predsednika Mihaila Sakašvilija, ki je prejelo 63 odstotkov vseh glasov.
Oglej si celoten članek

Svet združene opozicije naj bi glede na vzporedne volitve prejel okoli 15 odstotkov glasov. Skupaj se bodo glede na vzporedne volitve v parlament uvrstile štiri stranke, poleg omenjenih še stranka televizijskega napovedovalca Georgija Targamadzeja z devetimi odstotki glasov in Delavska stranka z nekaj več kot petimi odstotki.

Zaostrene razmere ob volitvah
Volitve so potekale v napetem vzdušju. Tako naj bi bil ubit eden od privržencev opozicije, poleg tega pa naj bi na meji med Gruzijo in separatistično pokrajino Abhazijo prišlo do silovitih strelskih spopadov.

Volitve je spremljalo prek 4500 domačih in tujih opazovalcev, prve uradne izide pa lahko pričakujemo v četrtek popoldne. Javnomnenjske raziskave so največjo podporo napovedale stranki Združeno narodno gibanje.

Gruzija in Rusija na bojni nogi

Trenja med Moskvo in Tbilisijem glede separatističnih gruzijskih pokrajin Abhazije in Južne Osetije so vrelišče dosegla že nekaj tednov pred volitvami, ko je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili dejal, da sta Rusija in Gruzija na robu vojne. Za Gruzijo, ki po incidentu z ruskimi častniki septembra 2006 že tako čuti posledice ruskega gospodarskega embarga, so odnosi z Moskvo ključnega pomena za rešitev separatističnih teženj znotraj države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.