Svet
1 ogledov

Prepričljiva zmaga Sakašvilija

Zdajšnji in po vsej verjetnosti tudi bodoči predsednik Mihail Sakašvilij skupaj Žurnal24 main
Na parlamentarnih volitvah v Gruziji je močno zmago doseglo Združeno narodno gibanje predsednika Mihaila Sakašvilija, ki je prejelo 63 odstotkov vseh glasov.

Svet združene opozicije naj bi glede na vzporedne volitve prejel okoli 15 odstotkov glasov. Skupaj se bodo glede na vzporedne volitve v parlament uvrstile štiri stranke, poleg omenjenih še stranka televizijskega napovedovalca Georgija Targamadzeja z devetimi odstotki glasov in Delavska stranka z nekaj več kot petimi odstotki.

Zaostrene razmere ob volitvah
Volitve so potekale v napetem vzdušju. Tako naj bi bil ubit eden od privržencev opozicije, poleg tega pa naj bi na meji med Gruzijo in separatistično pokrajino Abhazijo prišlo do silovitih strelskih spopadov.

Volitve je spremljalo prek 4500 domačih in tujih opazovalcev, prve uradne izide pa lahko pričakujemo v četrtek popoldne. Javnomnenjske raziskave so največjo podporo napovedale stranki Združeno narodno gibanje.

Gruzija in Rusija na bojni nogi

Trenja med Moskvo in Tbilisijem glede separatističnih gruzijskih pokrajin Abhazije in Južne Osetije so vrelišče dosegla že nekaj tednov pred volitvami, ko je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili dejal, da sta Rusija in Gruzija na robu vojne. Za Gruzijo, ki po incidentu z ruskimi častniki septembra 2006 že tako čuti posledice ruskega gospodarskega embarga, so odnosi z Moskvo ključnega pomena za rešitev separatističnih teženj znotraj države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.