Prijeli brata, odgovorna za nasilje

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nasilje proti mednarodnim silam na Kosovu je bilo organizirano, vodila pa naj bi ga dva brata iz Kosovske Mitrovice. V Srbiji so ju prijeli zaradi drugih kaznivih dejanj, vendar naj srbske oblasti ne bi bile pristojne za njuno vpletenost na Kosovu.
Oglej si celoten članek

V Srbiji so v torek prijeli Zvonka Veselinovića in Žarka Veselinovića, brata iz Kosovske Mitrovice, ki ju je Kfor nedavno označil za glavna organizatorja nasilja proti mednarodnim silam na mejnem prehodu Jarinje in v Jagnjenici na severu Kosova. Prijeli so ju na območju Kopaonika, odpeljali pa so ju na zaslišanje pri preiskovalnem sodniku v Kraljevo.

Prijeli so ju sicer zaradi suma sodelovanja v kriminalnih dejavnostih, ne pa v zvezi z dogodki na Kosovu. Na srbskem ministrstvu za Kosovo so pojasnili, da srbska policija ni pristojna za preiskave na območju Kosova.

Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowicki je izrazil zadovoljstvo Kforja ob njuni aretaciji, sicer pa dejal, da primer ni v njihovi pristojnosti.

Kfor ima dokaze

Poveljnik sil Kforja Erhard Drews je minuli teden sporočil, da so ugotovili, da sta brata Veselinović organizirala nasilne demonstracije proti mednarodnim silam na barikadah konec septembra na Jarinju in v Jagnjenici ter da imajo posnetke, ki to dokazujejo.

Srbski mediji so sicer že nekaj dni po spopadih poročali, da je Veselinović, ki je glavni tihotapec goriva in cigaret na severu Kosova, skupaj s skupino dvajsetih oboroženih mož vodil lokalne Srbe v spopadu z mirovnimi silami Kfor na mejnem prehodu Jarinje.

Mediji so se sklicevali na podatke srbskih obveščevalnih služb, ki so poročale, da je Veselinovićeva skupina v noči pred izbruhom spopadov 27. septembra postavila barikade ob vojaški bazi Kforja. Kfor je to razumel kot provokacijo in v zgodnjih jutranjih urah postavil bodečo žico ter začel rušiti barikado. Kake tri ure kasneje je skupina okoli dvajsetih Srbov z Veselinovićem na čelu napadla sile Kfor, ki so odgovorile s solzivcem in gumijastimi naboji. V nasilju so bili ranjeni štirje pripadniki Kforja in sedem kosovskih Srbov.

Kriminalca

V obveščevalnih podatkih se sicer Veselinovića poleg tihotapstva povezuje tudi z nedavnimi grožnjami s smrtjo vodji srbske pogajalske skupine Borku Stefanoviću in ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:35 22. December 2011.

    kdo pa je drug kriv kakor srbski bratje..??? Pa kaj je narobe z tem narodom??Vero??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.