Prijeli nekdanjega šefa Hypo Alpe Adrie

Foto: Žurnal24 Kulterer se je prejšnji teden znašel za zapahi. (Foto: Reuters)
Avstrijski mediji poročajo o prijetju Wolfganga Kultererja, nekdanjega predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria. Policija ga je prijela na Koroškem. Sumijo ga odobravanja milijonskih kreditov brez kritja.
Oglej si celoten članek

Policija je v jutranjih urah poleg Wolfganga Kultererja prijela še eno osebo. Šlo naj bi za enega od njegovih bližnjih sodelavcev, vendar pa njegova identiteta še ni znana. 56-letnika, ki je zaslužen za razširitev poslovanja banke na Balkan, avstrijsko tožilstvo sumi odobravanja milijonskih kreditov brez kritja. Največji del tveganih kreditnih posojil naj bi namreč končal prav na Hrvaškem, v Srbiji in BiH. V primeru, da se obtožbe izkažejo za resnične, bi utegnili nekdanjega prvega moža Hypo Alpe Adrie na hladno postaviti za dolgih deset let.

Naveza s Sanaderjem in Haiderjem
Nekateri avstrijski mediji poročajo, da naj bi Kulterer med preiskavo spregovoril tudi o sodelovanju z lokalnimi politiki, hrvaški mediji pa so se razpisali o domnevnem sodelovanju z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem. Hypo banka je namreč pod vodstvom Kultereja postala pomembna tudi na Hrvaškem, v Srbiji in v BiH. Kultererjevo pričanje pa naj bi bilo zanimivo tudi zaradi morebitnega razkritja dobičkonosnih poslov s pokojnim Jörgom Haiderjem.

Po pisanju medijev naj bi policija danes končala s številnimi hišnimi preiskavami prostorov na Dunaju in na avstrijskem Koroškem, vendar pa podrobnih informacij o izsledkih preiskave še ni. Helmut Jamnig, predstavnik avstrijskega tožilstva na Koroškem, je zatrdil, da bo preiskovalni sodnik odločitev o Keltererjevem priprtju sprejel do večera.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.