Svet
5 ogledov

Prijeli nekdanjega šefa Hypo Alpe Adrie

Kulterer se je prejšnji teden znašel za zapahi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Avstrijski mediji poročajo o prijetju Wolfganga Kultererja, nekdanjega predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria. Policija ga je prijela na Koroškem. Sumijo ga odobravanja milijonskih kreditov brez kritja.

Policija je v jutranjih urah poleg Wolfganga Kultererja prijela še eno osebo. Šlo naj bi za enega od njegovih bližnjih sodelavcev, vendar pa njegova identiteta še ni znana. 56-letnika, ki je zaslužen za razširitev poslovanja banke na Balkan, avstrijsko tožilstvo sumi odobravanja milijonskih kreditov brez kritja. Največji del tveganih kreditnih posojil naj bi namreč končal prav na Hrvaškem, v Srbiji in BiH. V primeru, da se obtožbe izkažejo za resnične, bi utegnili nekdanjega prvega moža Hypo Alpe Adrie na hladno postaviti za dolgih deset let.

Naveza s Sanaderjem in Haiderjem
Nekateri avstrijski mediji poročajo, da naj bi Kulterer med preiskavo spregovoril tudi o sodelovanju z lokalnimi politiki, hrvaški mediji pa so se razpisali o domnevnem sodelovanju z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem. Hypo banka je namreč pod vodstvom Kultereja postala pomembna tudi na Hrvaškem, v Srbiji in v BiH. Kultererjevo pričanje pa naj bi bilo zanimivo tudi zaradi morebitnega razkritja dobičkonosnih poslov s pokojnim Jörgom Haiderjem.

Po pisanju medijev naj bi policija danes končala s številnimi hišnimi preiskavami prostorov na Dunaju in na avstrijskem Koroškem, vendar pa podrobnih informacij o izsledkih preiskave še ni. Helmut Jamnig, predstavnik avstrijskega tožilstva na Koroškem, je zatrdil, da bo preiskovalni sodnik odločitev o Keltererjevem priprtju sprejel do večera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.