Protest zagrebških branjevk

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Zagrebške tržnice so v petek sporočile branjevkam, ki prodajajo sir in smetano, naj, dokler tržnica ne kupi hladilnikov, ne prihajajo na običajno delovno mesto.
Oglej si celoten članek

"Hočemo svobodno prodajo sira, in to takoj", "Zastrupljate nas vi in ne sir", "Zahtevamo svoje pravice, branjevke ne odnehajo". S takšnimi transparenti so se danes skozi hrvaško prestolnico sprehodile tamkajšnje branjevke, ki sicer prodajajo domači sir in smetano. Svoje dobrine so – ker jih ne smejo prodajati – danes delile brezplačno.

V skladu z novim zakonom o hrani in pravilniku o higieni hrane se lahko sir in smetana prodajata izključno iz hladilnikov ali vitrin, ki so ohlajeni na od 4 do 8 stopinj. "Gre za zakon, ki zdaj začenja veljati, sprejet pa je bil že pred enim letom. Doslej nismo zoper njega mogli napraviti ničesar," je za portal Index povedala predstavnica Združenja malih sirarjev Višnja Magdić. Rešitev vidijo v tem, da tržnice na svoje stroške zagotovijo hladilnike ali vitrine; čeprav bi se v tem primeru seveda zvišala najemnina prodajnega prostora, pa tudi stroški elektrike.

Branjevke in drugi prodajalci se prav tako bojijo, da je to le ena izmed stopnic k popolni prepovedi prodaje mlečnih proizvodov na stari način, zato so dopoldne začeli s protestom. Obiskal jih je tudi župan Milan Bandić, ki jim je že v petek obljubil pomoč pri iskanju rešitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.