Svet
21 ogledov

Protest zagrebških branjevk

1/5
Žurnal24 main
Zagrebške tržnice so v petek sporočile branjevkam, ki prodajajo sir in smetano, naj, dokler tržnica ne kupi hladilnikov, ne prihajajo na običajno delovno mesto.

"Hočemo svobodno prodajo sira, in to takoj", "Zastrupljate nas vi in ne sir", "Zahtevamo svoje pravice, branjevke ne odnehajo". S takšnimi transparenti so se danes skozi hrvaško prestolnico sprehodile tamkajšnje branjevke, ki sicer prodajajo domači sir in smetano. Svoje dobrine so – ker jih ne smejo prodajati – danes delile brezplačno.

V skladu z novim zakonom o hrani in pravilniku o higieni hrane se lahko sir in smetana prodajata izključno iz hladilnikov ali vitrin, ki so ohlajeni na od 4 do 8 stopinj. "Gre za zakon, ki zdaj začenja veljati, sprejet pa je bil že pred enim letom. Doslej nismo zoper njega mogli napraviti ničesar," je za portal Index povedala predstavnica Združenja malih sirarjev Višnja Magdić. Rešitev vidijo v tem, da tržnice na svoje stroške zagotovijo hladilnike ali vitrine; čeprav bi se v tem primeru seveda zvišala najemnina prodajnega prostora, pa tudi stroški elektrike.

Branjevke in drugi prodajalci se prav tako bojijo, da je to le ena izmed stopnic k popolni prepovedi prodaje mlečnih proizvodov na stari način, zato so dopoldne začeli s protestom. Obiskal jih je tudi župan Milan Bandić, ki jim je že v petek obljubil pomoč pri iskanju rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.