"Protestnika ubil v samoobrambi"

Foto: Žurnal24 genova Carlo Giuliani Foto: Žurnal24 genova Carlo Giuliani Foto: Žurnal24 genova Carlo Giuliani Foto: Žurnal24 genova Carlo Giuliani Foto: Žurnal24 genova Carlo Giuliani Foto: Žurnal24 genova Carlo Giuliani
Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da v primeru smrti Carla Giulianija, ki ga je v Genovi leta 2001 ustrelila italijanska policija, ni šlo za kršenje temeljnih človekovih pravic. Pozor: fotografije v galeriji so zelo nazorne.
Oglej si celoten članek

Sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je s tem zavrnilo pritožbo staršev ubitega takrat 23-letnega Carla Giulianija.

Starši pokojnega so italijanski vladi očitali, da je proti demonstrantom uporabila čezmerno silo in s tem kršila pravico do življenja, je zapisano v Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Ustrelil ga je karabinjer
Protiglobalističnih protestov ob vrhu skupine najrazvitejših držav G8 med 19. in 21. julijem 2001 v Genovi se je udeležilo več deset tisoč ljudi. 23-letnega Rimljana Giulianija je ustrelil v glavo karabinjer, ko je prvi skupaj z drugimi demonstranti z gasilnim aparatom v roki napadel policijski avto.

Policija je takrat sporočila, da je do incidenta s smrtnim izidom prišlo med nasilnim napadom na vozilo karabinjerjev, v katerem jih je bilo več tudi ranjenih. Policiji so takrat očitali čezmerno uporabo nasilja, vendar se je vlada premierja Silvia Berlusconija postavila v bran karabinjerju.

Sodniki potrdili stališče italijanske vlade
Sodniki v Strasbourgu so si ogledali videoposnetke in fotografije dogajanja ter potrdili argumente vlade v Rimu, to je, da je agresivna skupina demonstrantov napadla policijsko vozilo. Policist je pokazal orožje in posvaril. "Streljal je šele, ko se je napad nadaljeval," so zapisali v sklepu.

Sodniki so ugotovili, da je bil policist resnično prepričan, da "je njegovo življenje in življenje njegovih kolegov zaradi napada ogroženo". "Uporaba nasilja s strani policista je bila v smislu konvencije o varstvu človekovih pravic absolutno potrebna in zaradi tega ne gre za kršitev 2. člena (pravica do življenja)."

Evropsko sodišče je sicer že leta 2009 ugotovilo, da je policist ravnal v samoobrambi, starši Giulianija pa so na razsodbo vložili pritožbo. Proti današnji razsodbi sodišča se ni mogoče več pritožiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.