Svet
22 ogledov

"Protestnika ubil v samoobrambi"

genova Carlo Giuliani
1/6
Žurnal24 main
Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da v primeru smrti Carla Giulianija, ki ga je v Genovi leta 2001 ustrelila italijanska policija, ni šlo za kršenje temeljnih človekovih pravic. Pozor: fotografije v galeriji so zelo nazorne.

Sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je s tem zavrnilo pritožbo staršev ubitega takrat 23-letnega Carla Giulianija.

Starši pokojnega so italijanski vladi očitali, da je proti demonstrantom uporabila čezmerno silo in s tem kršila pravico do življenja, je zapisano v Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Ustrelil ga je karabinjer
Protiglobalističnih protestov ob vrhu skupine najrazvitejših držav G8 med 19. in 21. julijem 2001 v Genovi se je udeležilo več deset tisoč ljudi. 23-letnega Rimljana Giulianija je ustrelil v glavo karabinjer, ko je prvi skupaj z drugimi demonstranti z gasilnim aparatom v roki napadel policijski avto.

Policija je takrat sporočila, da je do incidenta s smrtnim izidom prišlo med nasilnim napadom na vozilo karabinjerjev, v katerem jih je bilo več tudi ranjenih. Policiji so takrat očitali čezmerno uporabo nasilja, vendar se je vlada premierja Silvia Berlusconija postavila v bran karabinjerju.

Sodniki potrdili stališče italijanske vlade
Sodniki v Strasbourgu so si ogledali videoposnetke in fotografije dogajanja ter potrdili argumente vlade v Rimu, to je, da je agresivna skupina demonstrantov napadla policijsko vozilo. Policist je pokazal orožje in posvaril. "Streljal je šele, ko se je napad nadaljeval," so zapisali v sklepu.

Sodniki so ugotovili, da je bil policist resnično prepričan, da "je njegovo življenje in življenje njegovih kolegov zaradi napada ogroženo". "Uporaba nasilja s strani policista je bila v smislu konvencije o varstvu človekovih pravic absolutno potrebna in zaradi tega ne gre za kršitev 2. člena (pravica do življenja)."

Evropsko sodišče je sicer že leta 2009 ugotovilo, da je policist ravnal v samoobrambi, starši Giulianija pa so na razsodbo vložili pritožbo. Proti današnji razsodbi sodišča se ni mogoče več pritožiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.