Protestniki plenili po trgovinah

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Razmere v Tuzli, kjer je več tisoč protestnikov protestiralo zaradi slabega socialnega položaja, so se v večernih urah le umirile.
Oglej si celoten članek

Policija je danes proti protestnikom v Tuzli na vzhodu Bosne in Hercegovine večkrat uporabila solzivec v poskusih, da bi množico razbila. Protestov, ki so izbruhnili zaradi slabega socialnega položaja v mestu, se je danes udeležilo okoli 6000 protestnikov, protesti pa se širijo tudi drugod po državi.

Policija se je za poseg proti protestnikom odločila, ker so začeli napadati stavbe lokalnih oblasti. Policistom v Tuzli so na pomoč prihiteli tudi kolegi iz drugih krajev države, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kamni, jajca in petarde

Protestniki so zgradbo kantonalne vlade obmetavali s kamni in jajci, metali so petarde in druge pirotehnične izdelke. Na ulicah so zažgali več gum. Med drugim so danes svoje zahteve po izboljšanju socialnega položaja okrepili tudi z zahtevo po odstopu kantonalne vlade in izpustitvijo priprtih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot je poročal časnik Dnevni Avaz, so predsednik kantonalne vlade, ministri in vsi vladni uslužbenci stavbo zapustili v spremstvu policije skozi stranski vhod.

Policija odgovorila s solzivcem

Policija je protestnike skušala s solzivcem tekom dneva še večkrat razgnati, a so se ti vedno znova vračali pred poslopje kantonalne vlade. Zvečer so se razmere dodatno zaostrile, ko je policija z okrepljenimi silami nad protestnike znova šla s solzivcem. Novinarji in snemalci so se zaradi varnosti zatekli v klet zgradbe, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Kasneje je policija sporočila, da prihaja do množičnih plenjen trgovin in vdiranj v več poslopij. Policija se je takoj odzvala in začela zapirati storilce, ki so, kot je poudarila, izkoristili kaotične razmere v mestu. Največ ropov naj bi izvedli v naselju Slatina, kamor je pobegnila večina protestnikov, oropali pa so tudi veleblagovnici Omega v središču mesta.

Razmere so se okoli 21. ure umirile, policija ostaja pred poslopjem vlade.

Huje poškodovana 102 policista

V današnjih protestih in spopadih med policijo in protestniki je bilo po zadnjih podatkih tamkajšnje urgence huje poškodovana 102 policista in lažje 28 civilistov.

Protesti so v Tuzli izbruhnili zaradi množičnega odpuščanja delavcev, ki je posledica stečaja več podjetij. Spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili že v sredo, pri tem pa je bilo poškodovanih najmanj 20 ljudi. Aretirali so 27 ljudi. Doslej so jih 24 že izpustili, tri pa zadržali in obtožili zaradi kaljenja reda in miru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.