Svet
5 ogledov

Protestniki plenili po trgovinah

Bosanska policija Reuters
Razmere v Tuzli, kjer je več tisoč protestnikov protestiralo zaradi slabega socialnega položaja, so se v večernih urah le umirile.

Policija je danes proti protestnikom v Tuzli na vzhodu Bosne in Hercegovine večkrat uporabila solzivec v poskusih, da bi množico razbila. Protestov, ki so izbruhnili zaradi slabega socialnega položaja v mestu, se je danes udeležilo okoli 6000 protestnikov, protesti pa se širijo tudi drugod po državi.

Policija se je za poseg proti protestnikom odločila, ker so začeli napadati stavbe lokalnih oblasti. Policistom v Tuzli so na pomoč prihiteli tudi kolegi iz drugih krajev države, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kamni, jajca in petarde

Protestniki so zgradbo kantonalne vlade obmetavali s kamni in jajci, metali so petarde in druge pirotehnične izdelke. Na ulicah so zažgali več gum. Med drugim so danes svoje zahteve po izboljšanju socialnega položaja okrepili tudi z zahtevo po odstopu kantonalne vlade in izpustitvijo priprtih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot je poročal časnik Dnevni Avaz, so predsednik kantonalne vlade, ministri in vsi vladni uslužbenci stavbo zapustili v spremstvu policije skozi stranski vhod.

Policija odgovorila s solzivcem

Policija je protestnike skušala s solzivcem tekom dneva še večkrat razgnati, a so se ti vedno znova vračali pred poslopje kantonalne vlade. Zvečer so se razmere dodatno zaostrile, ko je policija z okrepljenimi silami nad protestnike znova šla s solzivcem. Novinarji in snemalci so se zaradi varnosti zatekli v klet zgradbe, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Kasneje je policija sporočila, da prihaja do množičnih plenjen trgovin in vdiranj v več poslopij. Policija se je takoj odzvala in začela zapirati storilce, ki so, kot je poudarila, izkoristili kaotične razmere v mestu. Največ ropov naj bi izvedli v naselju Slatina, kamor je pobegnila večina protestnikov, oropali pa so tudi veleblagovnici Omega v središču mesta.

Razmere so se okoli 21. ure umirile, policija ostaja pred poslopjem vlade.

Huje poškodovana 102 policista

V današnjih protestih in spopadih med policijo in protestniki je bilo po zadnjih podatkih tamkajšnje urgence huje poškodovana 102 policista in lažje 28 civilistov.

Protesti so v Tuzli izbruhnili zaradi množičnega odpuščanja delavcev, ki je posledica stečaja več podjetij. Spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili že v sredo, pri tem pa je bilo poškodovanih najmanj 20 ljudi. Aretirali so 27 ljudi. Doslej so jih 24 že izpustili, tri pa zadržali in obtožili zaradi kaljenja reda in miru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.