Protestniki pred slovensko ambasado

Foto: Žurnal24 Pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi se je zbralo kakih 40 pripadnikov rusk
Pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi se je zbralo kakih 40 pripadnikov ruske levice, ki protestirajo proti resoluciji OVSE-ja, ki obsoja zločine totalitarnih režimov.
Oglej si celoten članek

TVS poroča, da protestniki od Slovenije zahtevajo, da se od resolucije javno distancira in da umakne svoj podpis. Podoben protest je potekal tudi minuli četrtek, ko se je pred veleposlaništvom v Moskvi zbralo približno 20 ljudi.

Protest potekal mirno
Z zunanjega ministrstva v Ljubljani so sporočili, da je protest, ki se ga je udeležilo nekaj deset protestnikov, potekal mirno. Predstavnike protestnikov je tudi sprejelo vodstvo veleposlaništva. Veleposlanica Ada Filip-Slivnik je protestnike seznanila z uradnimi stališči slovenskega zunanjega ministrstva glede resolucije Parlamentarne skupščine Ovse, predstavila pa jim je tudi sicer odlične odnose med državama na vseh področjih. Po tem pogovoru s predstavniki protestnikov so se ti kmalu zatem razšli.

Resolucija obsoja nacizem in stalinizem
Parlamentarna skupščina Ovse je resolucijo sprejela v začetku julija kljub ostremu nasprotovanju Rusije, katere delegacija se glasovanja ni udeležila. Resolucija, s katero naj bi obeležili 20. obletnico padca železne zavese, poudarja, da se je Evropa v 20. stoletju soočila z dvema velikima totalitarnima režimoma, nacizmom in stalinizmom, ki sta s sabo prinesla genocid, kršitev človekovih pravic in svoboščin, vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Resolucijo sta predlagala litovska stran ter član Parlamentarne skupščine Ovse in poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Batelli, ki je pojasnil, da je njegov predlog resolucije obsojal vse totalitarizme, ne zgolj komunizma, predvsem pa ni potegnil neposredne vzporednice med nacizmom in stalinizmom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.