Svet
3 ogledov

Protestniki pred slovensko ambasado

Pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi se je zbralo kakih 40 pripadnikov rusk Žurnal24 main
Pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi se je zbralo kakih 40 pripadnikov ruske levice, ki protestirajo proti resoluciji OVSE-ja, ki obsoja zločine totalitarnih režimov.

TVS poroča, da protestniki od Slovenije zahtevajo, da se od resolucije javno distancira in da umakne svoj podpis. Podoben protest je potekal tudi minuli četrtek, ko se je pred veleposlaništvom v Moskvi zbralo približno 20 ljudi.

Protest potekal mirno
Z zunanjega ministrstva v Ljubljani so sporočili, da je protest, ki se ga je udeležilo nekaj deset protestnikov, potekal mirno. Predstavnike protestnikov je tudi sprejelo vodstvo veleposlaništva. Veleposlanica Ada Filip-Slivnik je protestnike seznanila z uradnimi stališči slovenskega zunanjega ministrstva glede resolucije Parlamentarne skupščine Ovse, predstavila pa jim je tudi sicer odlične odnose med državama na vseh področjih. Po tem pogovoru s predstavniki protestnikov so se ti kmalu zatem razšli.

Resolucija obsoja nacizem in stalinizem
Parlamentarna skupščina Ovse je resolucijo sprejela v začetku julija kljub ostremu nasprotovanju Rusije, katere delegacija se glasovanja ni udeležila. Resolucija, s katero naj bi obeležili 20. obletnico padca železne zavese, poudarja, da se je Evropa v 20. stoletju soočila z dvema velikima totalitarnima režimoma, nacizmom in stalinizmom, ki sta s sabo prinesla genocid, kršitev človekovih pravic in svoboščin, vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Resolucijo sta predlagala litovska stran ter član Parlamentarne skupščine Ovse in poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Batelli, ki je pojasnil, da je njegov predlog resolucije obsojal vse totalitarizme, ne zgolj komunizma, predvsem pa ni potegnil neposredne vzporednice med nacizmom in stalinizmom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.