Proti zniževanju pravic delavcev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na protestu proti spremembam delovne zakonodaje več tisoč članov sindikatov, delavci se pozivu k splošni stavki niso odzvali.
Oglej si celoten članek

Protestnega shoda v središču Beograda se je danes udeležilo več tisoč članov dveh srbskih vodilnih sindikatov. Protestirali so zaradi predlaganih sprememb zakona o delu ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zveza samostojnih sindikatov in sindikat Neodvisnost sta sicer  pozvala k splošni stavki, a delavci poziva niso upoštevali.

Zvišanje upokojitvene starosti za ženske

Z novelo zakona o delu bi črtali določene dosedanje pravice delojemalcev, kot je na primer dodatek na delovno dobo, ki jo mora delodajalec plačati, četudi je bil delavec pred tem zaposlen pri drugem delodajalcu. Z novelo pokojninskega zakona bi se starost za upokojitev za ženske zvišala na 65 let. Sindikati so napovedali, da bodo začeli zbirati podpise za referendum o umiku predlaganih sprememb omenjenih zakonov.

Podpora iz Slovenije

Srbske sindikaliste so podprli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Naj se ve, da je boj za delavske pravice še kako živ, " je v pismu predsednikoma obeh sindikatov zapisal predsednik ZZZS Dušan Semolič.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.