Svet
39 ogledov

Proti zniževanju pravic delavcev

Protest študentov Saša Despot
Na protestu proti spremembam delovne zakonodaje več tisoč članov sindikatov, delavci se pozivu k splošni stavki niso odzvali.

Protestnega shoda v središču Beograda se je danes udeležilo več tisoč članov dveh srbskih vodilnih sindikatov. Protestirali so zaradi predlaganih sprememb zakona o delu ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zveza samostojnih sindikatov in sindikat Neodvisnost sta sicer  pozvala k splošni stavki, a delavci poziva niso upoštevali.

Zvišanje upokojitvene starosti za ženske

Z novelo zakona o delu bi črtali določene dosedanje pravice delojemalcev, kot je na primer dodatek na delovno dobo, ki jo mora delodajalec plačati, četudi je bil delavec pred tem zaposlen pri drugem delodajalcu. Z novelo pokojninskega zakona bi se starost za upokojitev za ženske zvišala na 65 let. Sindikati so napovedali, da bodo začeli zbirati podpise za referendum o umiku predlaganih sprememb omenjenih zakonov.

Podpora iz Slovenije

Srbske sindikaliste so podprli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Naj se ve, da je boj za delavske pravice še kako živ, " je v pismu predsednikoma obeh sindikatov zapisal predsednik ZZZS Dušan Semolič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.