Protijedrski Zeleni šokirali CDU

Foto: Žurnal24 Zelene v zvezni deželi vodi karizmatični Winfried Kretschmann.(Foto: Reuters)
V najbogatejši nemški zvezni deželi Baden Württemberg so zeleni na krilih protijedrske kampanje šokirali z zmago nad krščanskimi demokrati Angele Merkel.
Oglej si celoten članek

Neuradni izid volitev kažejo, da se CDU po 58 zaporednih letih vladavine poslavljajo z vodilnega položaja 11-milijonske zvezne dežele. Zeleni so dobili 24,2 odstotka podpore, socialisti SDP pa 23,2 odstotka. Čeprav je CDU še vedno osvojila 39 odstotkov, pa bo, kot vse kaže, bogato zvezno  deželo s prestolnico Stuttgartom v bodoče vodila zeleno-rdeča koalicija s skupaj dobrimi 47 odstotki prejetih glasov.

Gre za enega največjih uspehov stranke Zelenih v njeni 31-letni zgodovini, zato njeni privrženci slavijo po celotni Nemčiji. Zmaga bi lahko močno vplivala tudi na zvezno politiko, saj je znano, da se je po nesreči v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi v Nemčiji javno mnenje obrnilo proti jedrski energiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.