Svet
8 ogledov

Protijedrski Zeleni šokirali CDU

Zelene v zvezni deželi vodi karizmatični Winfried Kretschmann.(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V najbogatejši nemški zvezni deželi Baden Württemberg so zeleni na krilih protijedrske kampanje šokirali z zmago nad krščanskimi demokrati Angele Merkel.

Neuradni izid volitev kažejo, da se CDU po 58 zaporednih letih vladavine poslavljajo z vodilnega položaja 11-milijonske zvezne dežele. Zeleni so dobili 24,2 odstotka podpore, socialisti SDP pa 23,2 odstotka. Čeprav je CDU še vedno osvojila 39 odstotkov, pa bo, kot vse kaže, bogato zvezno  deželo s prestolnico Stuttgartom v bodoče vodila zeleno-rdeča koalicija s skupaj dobrimi 47 odstotki prejetih glasov.

Gre za enega največjih uspehov stranke Zelenih v njeni 31-letni zgodovini, zato njeni privrženci slavijo po celotni Nemčiji. Zmaga bi lahko močno vplivala tudi na zvezno politiko, saj je znano, da se je po nesreči v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi v Nemčiji javno mnenje obrnilo proti jedrski energiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.