Prva avstralska premierka prisegla

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Laburistična premierka Avstralije Julia Gillard je prisegla kot prva izvoljena predsednica avstralske vlade, z njo pa so prisegli tudi ostali člani nove vlade.
Oglej si celoten članek

Prva premierka Avstralije je sicer 48-letna Julia Gillard postala že junija, še pred parlamentarnimi volitvami avgusta, potem ko je s položaja vodje laburistov uspela izriniti takratnega premierja Kevina Rudda.

Tudi pod vodstvom Gillardove laburisti na volitvah niso zmagali, saj so dobili 72 poslanskih sedežev, a je potem v pogajanjih dobila podporo poslanca Zelenih in treh neodvisnih poslancev, kar je zadostovalo za večino.

Z Gillardovo je danes prisegla tudi njena vlada, v kateri je zunanji minister 53-letni Rudd. Rudd bo na svoj prvi obisk v tujini odpotoval v petek v ZDA, kjer bo obiskal Washington in Avstralijo zastopal na zasedanju Generalne skupščine ZN. Obisk kaže na visoko prioriteto, ki jo Canberra postavlja odnosom z ZDA, ki so njena ključna strateška partnerica.

Gillardova se je sicer rodila 29. septembra 1961 v Veliki Britaniji in s petimi leti prišla v Avstralijo. Odlična učenka je v Adelaide študirala pravo in umetnost, preden je začela delati kot odvetnica. Za poslanko je bila tako kot Rudd prvič izvoljena leta 1998, v Ruddovi vladi pa je od leta 2006 uspešno vodila več ministrstev – med drugim za izobraževanje in zaposlovanje, podpredsednica vlade pa je bila od leta 2007.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.