Svet
13 ogledov

Prva avstralska premierka prisegla

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Laburistična premierka Avstralije Julia Gillard je prisegla kot prva izvoljena predsednica avstralske vlade, z njo pa so prisegli tudi ostali člani nove vlade.

Prva premierka Avstralije je sicer 48-letna Julia Gillard postala že junija, še pred parlamentarnimi volitvami avgusta, potem ko je s položaja vodje laburistov uspela izriniti takratnega premierja Kevina Rudda.

Tudi pod vodstvom Gillardove laburisti na volitvah niso zmagali, saj so dobili 72 poslanskih sedežev, a je potem v pogajanjih dobila podporo poslanca Zelenih in treh neodvisnih poslancev, kar je zadostovalo za večino.

Z Gillardovo je danes prisegla tudi njena vlada, v kateri je zunanji minister 53-letni Rudd. Rudd bo na svoj prvi obisk v tujini odpotoval v petek v ZDA, kjer bo obiskal Washington in Avstralijo zastopal na zasedanju Generalne skupščine ZN. Obisk kaže na visoko prioriteto, ki jo Canberra postavlja odnosom z ZDA, ki so njena ključna strateška partnerica.

Gillardova se je sicer rodila 29. septembra 1961 v Veliki Britaniji in s petimi leti prišla v Avstralijo. Odlična učenka je v Adelaide študirala pravo in umetnost, preden je začela delati kot odvetnica. Za poslanko je bila tako kot Rudd prvič izvoljena leta 1998, v Ruddovi vladi pa je od leta 2006 uspešno vodila več ministrstev – med drugim za izobraževanje in zaposlovanje, podpredsednica vlade pa je bila od leta 2007.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.