Prve parlamentarne volitve v Egiptu

Foto: EPA Egipt Foto: EPA Egipt Foto: EPA Egipt Foto: EPA Egipt Foto: EPA Egipt Foto: EPA Egipt
Prve parlamentarne volitve v Kairu. Danes volijo v osmih provincah. Rezultate volitev naj bi objavili 13. januarja.
Oglej si celoten članek

V Egiptu so se danes začele prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja letos, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi dan volitev bodo svoje glasove lahko oddali prebivalci Kaira, Aleksandrije in še sedmih provinc, decembra in januarja pa bodo sledile še volitve v preostalih 18 provincah. Po vsakih volitvah je predviden drugi krog volitev v tistih okrajih, kjer nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine.

Protesti in volilna kampanja

Predvolilno kampanjo so zasenčili protesti proti vladavini vrhovnega vojaškega sveta in nasilje nad demonstranti. Kljub temu vrhovni vojaški svet volitev ni preložil. Predvideno je, da bodo dve tretjini mandatov v 498-članskem parlamentu zasedli kandidati iz strankarskih list, za preostale so predvidene neposredne volitve.

Eksplozije pred volitvami

Le nekaj ur pred volitvami so na severu Sinajskega polotoka razstrelili plinovod, prek katerega poteka dobava plina v Izrael. Oboroženi neznanci so po navedbah očividcev zahodno od mesta El Ariš na dveh mestih pod plinovod podtaknili eksploziv. O morebitnih žrtvah ne poročajo. To je že deveti tovrstni napad letos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.