Svet
7 ogledov

Prve parlamentarne volitve v Egiptu

Volitve Egipt
1/6
Reuters
Prve parlamentarne volitve v Kairu. Danes volijo v osmih provincah. Rezultate volitev naj bi objavili 13. januarja.

V Egiptu so se danes začele prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja letos, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi dan volitev bodo svoje glasove lahko oddali prebivalci Kaira, Aleksandrije in še sedmih provinc, decembra in januarja pa bodo sledile še volitve v preostalih 18 provincah. Po vsakih volitvah je predviden drugi krog volitev v tistih okrajih, kjer nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine.

Protesti in volilna kampanja

Predvolilno kampanjo so zasenčili protesti proti vladavini vrhovnega vojaškega sveta in nasilje nad demonstranti. Kljub temu vrhovni vojaški svet volitev ni preložil. Predvideno je, da bodo dve tretjini mandatov v 498-članskem parlamentu zasedli kandidati iz strankarskih list, za preostale so predvidene neposredne volitve.

Eksplozije pred volitvami

Le nekaj ur pred volitvami so na severu Sinajskega polotoka razstrelili plinovod, prek katerega poteka dobava plina v Izrael. Oboroženi neznanci so po navedbah očividcev zahodno od mesta El Ariš na dveh mestih pod plinovod podtaknili eksploziv. O morebitnih žrtvah ne poročajo. To je že deveti tovrstni napad letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.