Prvič po letu 2009 Izrael odobril to pravico

Foto: Profimedia
Izrael je danes odobril okoli 4000 prošenj Palestincev za registracijo pravice do bivanja na Zahodnem bregu. Zadnjič so izraelske oblasti to za prebivalce na okupiranem Zahodnem bregu storile leta 2009.
Oglej si celoten članek

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je sporočil, da se je za izdajo dovoljenj o prebivališču odločil na "humanitarni podlagi" in v okviru njegove "politike za okrepitev gospodarstva in izboljšanja življenj Palestincev v Judeji in Samariji". Ganc je s tem uporabil svetopisemski imeni za južni in severni del Zahodnega brega.

Ganc je bil sicer avgusta prvi član izraelske vlade, ki je po več letih obiskal palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Pogovarjala sta se o možnostih za izboljšanje odnosov med izraelskimi in palestinskimi oblastmi, ki so bili praktično zamrznjeni v času prejšnje vlade pod vodstvom Benjamina Netanjahuja. Ta je vlado vodil od leta 2009, letos pa je moral žezlo predati Naftaliju Benetu.

Visoki predstavnik palestinskih oblasti Husein Al Šeik je v odzivu na potezo izraelske vlade dejal, da bo 4000 Palestincev zdaj dobilo "pravico do državljanstva".

Zahodni breg, ki ga Izrael okupira od leta 1967, naj bi postal glavno ozemlje palestinske države, problem pa je, da tam še živi skoraj pol milijona izraelskih naseljencev. Novi izraelski premier Benet je eden izmed teh naseljencev in nasprotuje, da bi Palestinci lahko imeli svojo državo in je tudi izključil možnost formalnih mirovnih pogovorov. Posvečati se namerava predvsem izboljšanju gospodarskih pogojev.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.