Svet
152 ogledov

Prvič po letu 2009 Izrael odobril to pravico

dokument podpis žig
Izrael je danes odobril okoli 4000 prošenj Palestincev za registracijo pravice do bivanja na Zahodnem bregu. Zadnjič so izraelske oblasti to za prebivalce na okupiranem Zahodnem bregu storile leta 2009.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je sporočil, da se je za izdajo dovoljenj o prebivališču odločil na "humanitarni podlagi" in v okviru njegove "politike za okrepitev gospodarstva in izboljšanja življenj Palestincev v Judeji in Samariji". Ganc je s tem uporabil svetopisemski imeni za južni in severni del Zahodnega brega.

Ganc je bil sicer avgusta prvi član izraelske vlade, ki je po več letih obiskal palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Pogovarjala sta se o možnostih za izboljšanje odnosov med izraelskimi in palestinskimi oblastmi, ki so bili praktično zamrznjeni v času prejšnje vlade pod vodstvom Benjamina Netanjahuja. Ta je vlado vodil od leta 2009, letos pa je moral žezlo predati Naftaliju Benetu.

Visoki predstavnik palestinskih oblasti Husein Al Šeik je v odzivu na potezo izraelske vlade dejal, da bo 4000 Palestincev zdaj dobilo "pravico do državljanstva".

Zahodni breg, ki ga Izrael okupira od leta 1967, naj bi postal glavno ozemlje palestinske države, problem pa je, da tam še živi skoraj pol milijona izraelskih naseljencev. Novi izraelski premier Benet je eden izmed teh naseljencev in nasprotuje, da bi Palestinci lahko imeli svojo državo in je tudi izključil možnost formalnih mirovnih pogovorov. Posvečati se namerava predvsem izboljšanju gospodarskih pogojev.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.