Prvič v zgodovini na mesto septembra posijalo sonce

Foto: Reuters Sonce s pomočjo ogledal Foto: Reuters Sonce s pomočjo ogledal Foto: Reuters Sonce s pomočjo ogledal Foto: Reuters Sonce s pomočjo ogledal
Norveško mesto je septembra prvič obsijalo sonce. Uporabili so ogledala.
Oglej si celoten članek

Norveško mestece Rjukan je od septembra do marca ponavadi popolnoma brez sonca. Leži namreč v kotlini, katere žarki ne dosežejo. Zato so se odločili, da si bodo pomagali z ogledali, poroča Daily Mail. 

Na vrh hriba, približno 450 metrov nad kotlino, so s helikopterji postavili tri velika ogledala. Oblikovana so tako, da se obračajo za sončno svetlobo in in jo odsevajo na glavni trg mesta.

Župan Rjukana, Steinar Bergsland, je za Telegraph ponosno povedal, da je prijetno stati na sredi trga in občutiti tople sončne žarke. "To je za bleda otroška lica Rjukana," je povedal.

Podobno so težave s premalo sonca reševali že leta 2006 v vasici Viganella na severu Italije. Delegacija iz norveškega mesteca si je rešitev ogledala tudi pri njih in bila navdušena. Od ideje po postavitve je sicer preteklo pet let, za namestitev pa so mestne oblasti odštele nekaj več kot 600 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.