Svet
74 ogledov

Prvič v zgodovini na mesto septembra posijalo sonce

Sonce s pomočjo ogledal
1/4
Reuters
Norveško mesto je septembra prvič obsijalo sonce. Uporabili so ogledala.

Norveško mestece Rjukan je od septembra do marca ponavadi popolnoma brez sonca. Leži namreč v kotlini, katere žarki ne dosežejo. Zato so se odločili, da si bodo pomagali z ogledali, poroča Daily Mail. 

Na vrh hriba, približno 450 metrov nad kotlino, so s helikopterji postavili tri velika ogledala. Oblikovana so tako, da se obračajo za sončno svetlobo in in jo odsevajo na glavni trg mesta.

Župan Rjukana, Steinar Bergsland, je za Telegraph ponosno povedal, da je prijetno stati na sredi trga in občutiti tople sončne žarke. "To je za bleda otroška lica Rjukana," je povedal.

Podobno so težave s premalo sonca reševali že leta 2006 v vasici Viganella na severu Italije. Delegacija iz norveškega mesteca si je rešitev ogledala tudi pri njih in bila navdušena. Od ideje po postavitve je sicer preteklo pet let, za namestitev pa so mestne oblasti odštele nekaj več kot 600 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.