Puigdemont ne bo razpisal volitev

Foto: Epa
Foto: Epa
Katalonski premier Carles Puigdemont je odločitev prepustil regionalnemu parlamentu.
Oglej si celoten članek

Katalonski premier Carles Puigdemont je danes proti pričakovanjem zavrnil razpis novih regionalnih volitev. Odločitev o tem, kako naj se Barcelona odzove, če bo osrednja vlada v Madridu res prevzela nadzor v Kataloniji, Puigdemont prepušča regionalnemu parlamentu, ki se je medtem že sestal.

Puigdemont je razmišljal o možnosti, da bi z razpisom predčasnih volitev poskušal omiliti krizo in se izogniti uporabi 155. člena španske ustave, s katerim namerava Madrid začasno odpraviti avtonomijo Katalonije. Na koncu se je odločil drugače, saj od Madrida kljub prizadevanjem ni dobil zadostnih "zagotovil", da bi se volitve dejansko izvedle in spoštovale. "A moja obveznost je bila, da poskusim. Nihče ne bo mogel reči, da se nismo bili pripravljeni žrtvovati v imenu dialoga."

Foto: epa Katalonija demonstracije Odločitev v rokah parlamenta

Sedaj je na regionalnem parlamentu, da odloči, kakšen naj bo odgovor na načrtovani prevzem nadzora v Kataloniji s strani Madrida, je sporočil Puigdemont. Zasedanje parlamenta v Barceloni se je začelo okoli 18. ure. V njem imajo absolutno večino zagovorniki neodvisnosti in mnogi od njih glasno pozivajo k takojšnji razglasitvi neodvisnosti.

Te besede so presenečenje, saj je več španskih in katalonskih medijev pred tem danes napovedalo razpis volitev in celo že navajalo datum - 20. december. Zaradi medijskih poročil se je pred vladnim poslopjem v Barceloni tudi zbralo na tisoče ljudi, ki so zahtevali takojšnjo razglasitev neodvisnosti in Puigdemonta celo zmerjali z izdajalcem.

Foto: Profimedia Mariano Rajoy

Na potezi Rajoy

Če bi Puigdemont res razpisal volitve, bi s tem osrednjo vlado premierja Mariana Rajoya postavil v težek položaj. Španska vlada je namreč pred tem jasno sporočila, da sklic novih volitev ne bo dovolj za odpoved predvidenim ukrepom - odstavitvi vlade, razpustitvi parlamenta in prevzemu nadzora nad policijo in javnimi mediji -, ampak da se mora Barcelona jasno odpovedati izjavi o neodvisnosti.

Danes naj bi potekala pogajanja med Rajoyevo Ljudsko stranko in opozicijskimi socialisti, ki naj bi predlagali, da se Madrid v primeru razpisa predčasnih regionalnih volitev vendarle odpove uporabi 155. člena. Po Puigdemontovi izjavi je namestnica premierja Rajoya in podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria sporočila, da je "zakonska obveza" osrednje vlade, da naredi konec načrtom za neodvisnost Katalonije.

V okviru ukrepov, ki jih bo predvidoma v petek potrdil španski senat, bo Madrid po njenih besedah odstavil regionalno vlado v Barceloni in "odprl novo fazo, v kateri se bo spoštovalo zakone". Kot je napovedala, bodo v roku šestih mesecev razpisali nove volitve.

Svet Pred razglasitvijo neodvisnosti v dialog s Španijo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.