Svet
1223 ogledov

Pred razglasitvijo neodvisnosti v dialog s Španijo

Barcelona
1/4
Epa
Katalonski premier želi umiriti napetosti. Sledil bo volji ljudi, a najprej bo iskal rešitev v dialogu s Španijo.

Ko je Carles Puigdemont po enourni zamudi nagovoril parlament je dejal, da Katalonija ni več notranja zadeva Španije. "Katalonija je postala evropska zadeva," je dejal. Napovedal je, da ne bo grozil ali žalil, ampak da želi "umiriti napetosti". "Vsi smo del iste skupnosti in skupaj moramo iti naprej. Nikoli se ne bomo strinjali o vsem, a večkrat smo že dokazali, da je edina pot naprej demokratična in mirna. To pa zahteva dialog." 

Zahvalil se je vsem, ki so glasovali na referendumu in hkrati obsodil nasilje španskih oblasti na dan referenduma. "Cilj je bil ustvariti paniko in strah ter prepričati ljudi, naj ostanejo doma," je dejal. "A izrodilo se je. Niso dosegli svojega cilja, saj se je več kot dva milijona ljudi uprlo strahu."

Puigdemont je dejal, da bo katalonska vlada spoštovala odločitev ljudstva, ki je, da Katalonija postane neodvisna država. A pred tem bodo rešitev poskušali doseči v dogovoru s Španijo. Proces razglasitve katalonske neodvisnosti naj bi tako sledil čez nekaj tednov.

Španska vlada je dejanje Kataloncev označila za nesprejmljivo. Kakšna bo naslednja poteza Madrida, ni jasno. 

Barcelona | Avtor: Epa Epa

Čemu zamuda?

Razlog za zamudo naj bi bili pogovori z mednarodnimi pogajalci, k čemur so Katalonci že pozivali, a je Madrid to možnost zavračal. 

Španski mediji so poročali, da naj bi bila zamuda posledica nezadovoljstva stranke CUP. Njeni člani naj bi bili nezadovoljni s tem, kako je deklaracija zapisana. 

Katalonija referendum spopad s policjo Katalonija Svet Objavili končne izide nedeljskega referenduma

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.